Milloin homekoira?

  • Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa tai suunnitteletko remonttia?
  • Onko perheessäsi jatkuvaa sairastelua, nuhaa tai muita hengitystieoireita mille ei löydy selitystä?
  • Onko vaatteissasi/kotonasi ”mummolan” tai ”vanhan talon” haju?
  • Epäiletkö hometta?

Homekoira on nopea, luotettava ja pintoja rikkomaton tapa paikallistaa mahdolliset homevauriot. Homekoiramme on koulutettu tunnistamaan useita kymmeniä eri kosteusvaurion yhteydessä esiintyviä homelajikkeita sekä sädesieni. Koiramme on koulutettu samoilla menetelmillä kuin esim. poliisin ja tullin käytössä olevat huume- ja räjähdekoirat.


Esimerkkejä

Esimerkki hometalosta

OMAKOTITALO

Perheen pienet lapset olivat kuumeilleet toistuvasti pidemmän aikaa ja lukuisista lääkärikäynneistä huolimatta selvää syytä sairasteluun ei löytynyt.

Talossa esiintyi ajoittain lieviä hajuhaittoja, mutta asukkaat eivät olleet varmoja mistä se johtui.

Teimme homekoira-Santran kanssa tutkimuksen talossa ja koira teki selkeät ilmaisut pesutiloissa neljään eri kohtaan. Rakenteet avattiin ammattilaisten toimesta ja sieltä paljastui mittava vesivahinko, pesukoneen poistoletku oli vuotanut.

Homekoira työssä

SEURAKUNNAN TILAT

Pesutilat oli vasta remontoitu ja remontin yhteydessä oli havaittu vesivahinko. Korjauksesta huolimatta pesutiloissa oli hyvin voimakas pistävä tuoksu.

Tilat tutkittiin homekoira-Santran kanssa ja Santra teki selkeän ilmaisun väliseinään, joka jatkui yhtenäisenä pesutiloihin saakka.

Purettaessa seinää kävi ilmi, että aiemmin tapahtunut vesivahinko oli levinnyt laajemmalle kuin mitä aluksi oli korjattu.

Esimerkki hometalosta

KESÄMÖKKI

80-luvulla rakennetussa kesämökissä oli mökin omistajan mukaan erittäin voimakas ja tekstiileihin tarttuva pistävä haju.

Mökin omistaja oli avannut kattoa ja käyttänyt muutamasta kohtaa lattiarakenteitakin auki löytämättä kuitenkaan syytä hajuun. Mökki tutkittiin homekoirien Kutin ja Kipon kanssa ja koirilla tuli selkeät ilmaisut samoihin kohtiin. Koirien eteiseen tulleille voimakkaille reaktioille ja ilmaisuille löytyi syy kun menin taskulampun kanssa kurkkaamaan talon alle (tuulettuva alapohja). Juuri koirien ilmaisujen kohdalla oli havaittavissa kosteuden jättämiä jälkiä ja erinäköisiä kasvustoja.